VISUALISATIE EN CONCENTRATIE
Dat is de basis van de Maha Kundalini Tantra.

Bewust(er) worden door het doen van Maha Kundalini Tantra oefeningen?

Ja, echt waar, dat kan!
Het zijn eenvoudige en effectieve oefeningen. Je hoeft niet op je hoofd te staan, lening te zijn of allerlei ingewikkelde houdingen aan te nemen. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen en haalbaar voor iedereen, jong en oud, dik en dun, soepel of stijf.
Je haalt adem op een bepaalde manier, drukt op specifieke punten op het lichaam of je hebt een bepaalde houding. Voeg visualisatie en concentratie toe en je manipuleert je eigen energie. Tijdens de lessen en workshops doe je deze oefeningen individueel, in koppels en met de groep. Dat maakt de Maha Kundalini Tantra ook zo krachtig en anders.

Wat gebeurt er dan?
Door op een specifieke manier jouw energie te prikkelen, manipuleren, aan te raken reageert het in allereerst op: verlaging van het stress niveau in je bloed. Er worden blij makende hormonen aangemaakt. Je voelt kalmte en ontspanning wat kan lijken op vermoeidheid. Je lichaamstemperatuur kan zakken.

Je lichaam komt uit de overlevingsmodus. Het hoeft niet meer te “vechten” of het allemaal goed te doen. Het gaat niet meer om de juiste keuzes maken, het juiste eten te eten, de juiste baan te hebben of vinden, etc.
Er ontstaat een kalmte, een ruimte om de dingen van een afstand te observeren. De mind verliest terrein. Het denken verliest terrein.

En daar willen we beginnen.
Observeren van wat er is zonder oordeel, zonder mening. Alleen kijken en registreren. Observeren van jezelf terwijl je actief bent.

Wat doe je? Doe je bewust iets? Maak je een bewuste keus of gaat het vanuit een automatisme? Kies je bewust voor iets? Neem je een moment om bewust die keus te maken, te voelen wat er nodig is? Antwoord je bewust en eerlijk als iemand vraagt hoe het met je gaat? Wat doe je met je energie in een bepaalde situatie? Verkramp je of ga je enorm stralen?

En, populair gezegd, ben je open?
( Wat is eigenlijk open zijn?)
Nog belangrijker: ben je nu in je meest natuurlijke, meest comfortabele staat van zijn? Of draag je een (on)bewust masker? Een masker wat je hebt gecreëerd naar aanleiding van verwachtingen van anderen over jou. Naar aanleiding van de kooi waarin andere mensen jou geplaatst hebben. Hun verwachtingen van jou. 

Wat Maha Kundalini Tantra ook is:
het vullen van jouw batterij. 
Je bent energie. Soms voel je je meer vol, sommige dagen voel je je meer leeg. De MKT richt zich op jou leren om te gaan met jouw eigen energie. Bewust(er) worden wanneer je leeg of vol voelt. Wanneer je meer verspreid bent of juist meer samengetrokken energie ervaart. En hoe je jouw energie kan sturen om je het meest in harmonie te voelen.

Tijdens het beoefenen van de MKT komen deze onderwerpen op verschillende manieren aan bod.